4Gume.com Logo

Continental predstavio Taraxagum™, prvu gumu proizvedenu od maslačka

  28. septembar 2014.
  • Prve probne gume proizvedene od maslačka                                                     
  • Predstavljen brend Taraxagum koji označava gumu proizvedenu od maslačka
  • Serijska proizvodnja se očekuje u roku od 10 godina

  Continental, velika međunarodna korporacija koja proizvodi gume i auto delove, je ostvarila važan korak u projektu istraživanja industrijske proizvodnje guma od maslačka. Na Međunarodnom sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru, Continental je predstavio prvu test gumu proizvedenu od inovativnog materijala i nazvao je Taraxagum što potiče od latinskog imena maslačka (taraxacum). Prirodni kaučuk u gazećem sloju test guma je u potpunosti zamenjen Taraxagum-om. Ovaj važan korak približio je Continental postizanju svog cilja čineći proizvodnju guma održivijom i manje zavisnom od tradicionalnih sirovina.

  ”Posle nekoliko godina zajedničkog rada na razvoju sa  Fraunhofer institutom, mi smo uzbuđeni što smo napravili prve gume za put od maslačka. Kako bi na najbolji način iskoristili dosada proizvedene sirovine od maslačka koje sadrže visok procenat prirodne gume, odlučili smo se da napravimo zimske gume za putničke automobile,” objasnio je Nikolai Setzer, član Izvršnog odbora Continental-a zadužen za gume.

  Continental namerava da započne serijsku industrijsku proizvodnju u vremenu od narednih 5-10 godina. Gume će biti testirane na Continental-ovom poligonu Contidrom blizu Hanovera, i u Arvidsjaur-u u Švedskoj. Setzer je naglasio: ”Ovo je od izuzetne važnosti jer nećemo napraviti bilo kakav kompromis kada su u pitanju performanse.”

  Dr. Andreas Topp, direktor Materijala i procesa razvoja i industrijalizacije guma Continental-a je izjavio: ”Dosadašnji proces razvoja Taraxagum-a veoma obećava, a mi zajedno s našim partnerima nastavljamo s industrijskom primenom. Mi smo sigurni da će naši dosadašnji rezultati istraživanja biti potvrđeni u testovima guma i da će ispuniti postavljene ciljeve performansi.”

  Kroz obimna istraživanja sprovedena u saradnji sa Fraunhofer institutom za molekularnu biologiju i primenjenu ekologiju, Julius Kühn institutom, i kompanijom za oplemenjivanje bilja Aeskulap GmbH, uzgojena je visokoprinosna i otporna vrsta ruskog maslačka.

  Dugoročni cilj ovog projekta je da se pronađe ekološki, ekonomski i društveno održivo rešenje za sve veću potražnju prirodnog kaučuka. Ruski maslačak može da se gaji u umerenim regionima širom Evrope na površinama zemljišta koje pre toga nisu korišćene koje su takođe u blizini Continentalo-ovih fabrika. Ovo skraćuje transportne puteve i smanjuje uticaj na životnu sredinu. U maju 2014, projekat razvoja proizvodnje guma od maslačka je dobio prestižnu ekološku i ekonomsku nagradu “GreenTec Award“ u kategoriji Automobilty.