4Gume.com Logo

Uskoro gume od maslačka?

  04. novembar 2013.

  Proizvođač guma Continental i Fraunhofer institut za molekularnu biologiju i primenjenu ekologiju sarađuju na zajedničkom ulaganju za proizvodnju gume od korena maslačka i na korak su od industrijske proizvodnje. Nedavno su u Minsteru (Münster) u fabrici instituta, započeti radovi na projektovanju pilot pogona koji može da proizvodi tone prirodne gume.

  Nikolaj Secer (Nikolai Setzer) direktor odseka za gume i član izvršnog odbora Continental AG je rekao: "Mi investiramo u razvoj ovog perspektivnog materijala i proizvodni projekat zato što smo ubeđeni da će nam to omogućiti da dugoročno povećamo našu proizvodnju guma. "

  " To radimo zbog toga što proizvodnja gume od korena maslačka daleko manje zavisi od vremenskih uslova za proizvodnje gume od kaučukovog drveta. Osim toga, novi sistem je manje zavisan od poljoprivrednih uslova tako da se otvaraju nove mogućnosti, posebno kad je u pitanju neobrađeno zemljište. Usevi bi bili mnogo bliže našim proizvodnim pogonima, tako da bismo mogli značajno da smanjimo zagađenje životne sredine i troškove logistike. "

  Continental je saopštio da su gume izrađene od gumene smese maslačka predviđene da budu testirane na javnim putevima u narednih nekoliko godina.

  " U poslednjih nekolko godina mi smo mnogo unapredili gajanje maslačka. "Zahvaljujući DNK tehnologiji markera, mi sada znamo koji je gen odgovoran za koju molekularnu osobinu" objašnjava menadžer projekta profesor Dirk Prufer. "To nam omogućava da mnogo uvećamo prinose biljaka". Ovome je prethodilo nekoliko godina istraživanja, u kome su naučnici uspeli da dokažu da guma proizvedena od maslačka nije samo jednaka po kvalitetu gumi iz drveta kaučuka već je bolja i ima veći prinos. "

  Boris Mergell, šef odeljenja za materijale i procese razvoja guma u Continentalu je rekao: "Ovim projektom maslačka mi činimo veliki korak napred na putu ka našem dugoročnom cilju proizvodnji guma za automobile, kamione, bicikle, kao i specijalnih guma, u potpunosti bez ikakvih fosilnih materijala“. Mergell je dodao: " Ako možemo uspešno da proizvodimo velike količine gume od maslačka koji ima najmanje iste performanse kao konvencionalna guma dobijena iz drveta kaučuka, mnogo manje ćemo zavisiti od roda kaučuka u suptopskom regionu. "