4Gume.com Logo

ContiSportContact 5 pobednik testa letnjih guma magazina Auto Zeitung

  04. mart 2014.

  Specijalisti magazina Auto Zeitung su krajem februara testirali 12 modela letnjih guma u dimenziji 225/45 R17. ContiSportContact 5 je zauzeo prvo mesto s rezultatom od 137 poena od ukupno mogućih 150. Najbolje ocene su bile za najkraći put kočenja, bezbednost, brzinu i mali otpor kotrljanja.

  Najnoviji nemački časopis Auto Zeitung (broj 6/14) objavio je test gde je testirano 12 različitih letnjih guma koje su testriane u 13 disciplina. ContiSportContact 5 je osvojio prvo mesto, a zaključak magazina je bio: “Guma je jednako dobra na suvim i na mokrim putevima, pobednik na našem testu ContiSportContact 5, kombinuje veliku brzinu sa ukupnom bezbednošću u svakom trenutku.”

  Na testu su učestvovale gume proizvođača iz Evrope, Amerike i Azije. Nakon početnih ispitivanja na mokrom putu, guma iz Odeljenja za razvoj iz Hanovera je u pogledu bezbednosti imala prednost od 44 poena. Tokom kasnijih ispitivanja na suvim putevima, ContiSportContact 5 je ponovo pokazao vrhunske performanse. Uređivački tim je posebno pohvalio najkraći put kočenja, bezbednost, brzinu i mali otpor kotrljanja.

  Novinari su prešli oko 1400 km tokom testova sa gumama montiranim na test vozilo BMW 320i Efficient Dynamics Edition. Tokom merenja puta kočenja na mokrom automobil se zaustavljao sa brzine od 100 km/h. Bezbednosne i tehnološke razlike između proizvođača posebno su bile izražene u disciplinama kočenje na mokrom i otpora kotrljanja. Na primer, guma proizvedena u Indiji imala je značajno slabije vozne karakteristike i duži put kočenja na mokrim i suvim podlogama.

  Poredak ostalih učesnika je bio sledeći:

  1    Continental - ContiSportContact 5 - Pobednik testa           
  2    Dunlop - Sport Maxx RT                 Vrlo preporučljiva
  3    Toyo -  Proxes T1 Sport                 Vrlo preporučljiva
  4    Pirelli - Cinturato P7                       Vrlo preporučljiva
  5    Michelin - Primacy 3                       Vrlo preporučljiva
  6    Falken - Azenis FK453                    Vrlo preporučljiva
  7    Nexen - N FERA SU1                
  8    Vredestein - Ultrac Cento           
  9    Nokian - zLine                
  10  Bridgestone -  Turanza T001        
  11  Yokohama - Advan Sport V105       
  12  Apollo - Aspire 4G