4Gume.com Logo

Cooper Tire Serbia kreće putem Fiata?

  10. jun 2013.

  Četiri meseca kako je početkom 2013. preuzeo dužnost generalnog direktor kompanije Cooper Tire Europe, Jeff Schumaker je dao intervju magazinu Tyres & Accessories u kome je izložio pravac u kome će se kompanija razvijati. Pošto Cooper posluje i u Srbiji verujemo da će našim čitaocima biti zanimljiv deo intervjua koji se odnosi na perspektivu fabrike u Kruševcu.

  Cooper Tire ima fabrike širom sveta, u Severnoj Americi, Južnoj Americi, Aziji i Evropi. Tražnja za gumama u Evropi je pala za 10-12% u odnosu na prethodnu godinu, tako da ne čudi što je održavanje obima prodaje prioritet novog generalnog direktora. Fabrika Cooper Tire & Rubber Company Serbia d.o.o. koja se nalazi u Kruševcu postaje sve zanimljivija. Cooper Serbia će prema rečima Schumaker-a “verovatno igrati značajno veću ulogu pošto će njena proizvodnja biti povećana u godinama koje dolaze”. Glavni razlog interesovanja Cooper-a i drugih investitora za Srbiju, je sniženje cene koštanja i prodaja u celom regionu. Pored toga i rastuće rusko tržište je vrlo interesantno, a poznato je da Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Postoji veoma široko područje za proširenje prodaje jer su proizvodi ranije stizali prekomorskim putem. Prodajom  guma u regionu značajno se smanjuje vreme isporuke. Imajući to u vidu ne čudi što je linija proizvoda fabrike u Srbiji vrlo slična proizvodima koji su prethodno bili dopremani iz Kine - to se posebno odnosi na gume brzinskih indeksa T do H. Veće gume, sa većim brzinskim indeksima kao i 4x4 gume se i dalje proizvode u Melksham-u u Velikoj Britaniji zajedno sa moto gumama i gumama za auto sport. Bilo je nekih manjih izmena linije proizvoda koji izlaze iz ove fabrike, ali će u bliskoj budućnosti sve ostati ovako kako je sada. Neminovno je da će između dve fabrike biti dopunjavanja mada u ovom trenutku svaka od njih ima svoj plan igre. Ovo će verovatno biti slučaj sve dok srpska fabrika bude nastavila da se razvija.

  Što se tiče proizvodnje, Schumaker je dao mudar savet: “U Srbiji i Meksiku mora se biti oprezan, proizvodnju treba popuniti obimom, ali da se ne ubije složenošću”. To znači da se u Srbiji proizvode gume brendova Cooper i Avon uporedo sa brendom Mentor koji je namenjen srpskom tržištu. Naravno, ovo pokazuje kako izbor proizvodnje u svakoj fabrici zavisi više od vrste i veličine nego od brenda.

  Pored dela posvećenog srpskoj fabrici Schumaker je izneo niz sjajnih strateških zapažanja koja će biti zanimljiva svakome ko se bavi marketing strategijom i menadžmentom u industriji guma:

  ”Mi nećemo ukidati brend Avon, ali ćemo radije promovisati Cooper”.

  “Tri brenda je mnogo. Previše može da dovede do zabune i nepotrebnih troškova reklame koji bi trebalo da budu fokusirani”.

  Nadajmo se da će novi direktor uspeti da ostvari sve svoje planove i da će Cooper Serbia krenuti putem kojim je išao  Fiat Automobili Srbija. Srbija ima velike komparativne prednosti u proizvodnji guma i nije isključeno da će ovo biti poziv novim investitorima. Gume znamo da proizvodimo, mesta za još nekog od renomiranih svetskih proizvođača ima i u Kruševcu i u Pirotu.