4Gume.com Logo

Dunlop lansira novu gumu Street Response 2

  23. februar 2014.

  Dunlop je tokom svoje duge istorije uvek bio poznat po gumama ultra visokih performansi, a pre svega sportskih. U nazivima većine guma figurira prefiks “Sport” što ukazuje da je kompanija orijentisana na prizvodnju sportskih UHP guma. Razvojem guma Street Response segment guma za male gradske automobile sve više dobija na značaju.

  Dunlop je početkom godine tržištu ponudio novu letnju gumu Street Response 2 koja je namenjena najmanjim gradskim automobilima. Guma će na tržištu biti raspoloživa u dimenzijama od 13 do 15 inča koje odgovaraju najviše zastupljenim automobilima na evropskim putevima. Street Response 2, prema tvrdnjama Dunlop-a, poboljšava karakteristike gume Street Response 1 koja joj je prethodila, ima kraći zaustavni put kočenja i prelazi veći broj kilometara od svoje prethodnice.

   “Tokom razvoja gume Street Response 2 želeli smo da budemo sigurni da smo razvili Dunlop gumu sličnih performansi koje imaju naše UHP gume”, rekao je Dunlop-ov brend menadžer Andy Marfleet, “Dobro prianjanje u uslovima suve i mokre podloge odražava nastojanja Dunlop-ovih inženjera da ponude izuzetne performanse gume”.

  Da bi vozači bolje upravljali vozilom na mokrim putevima, razvijen je novi oblik zaobljene kontaktne površine koji mnogo efikasnije seče površinski sloj vode na putu, a optimizovani gazeći sloj s duplim širokim obodnim kanalima pomaže apsorpciju vode s površine puta.

  Više poprečnih kanala konstrusani su tako da utiču na dobro prianjanje i odvođenje vode iz kanala gazećeg sloja. Primenjene tehnologije smanjuju mogućnost akvaplaninga i skraćuju put kočenja na mokrim putevima u odnosu na gumu koja joj je prethodila.

  Kruto centralno rebro poboljšava prianjanje na suvim podlogama za vreme bočnih manevara. Mnogobrojne lamele i kanali utiče na jače prianjanje, a ukupna konstrukcija i manja težina gume daju manji otpor kotrljanja.

  “Trend ka manjim vozilima je proizišao iz povećanog interesovanja za efikasnost potrošnje goriva i smanjenje troškova vožnje”, nastavio je Marfleet, “Kao i težnja proizvođača automobila da poboljšaju performanse manjih modela, uticala je da Dunlop prihvati izazov i odgovori proizvodom koji kombinuje performanse sa 10% povećanim brojem pređenih kilometara u odnosu na svoju prethodnicu.”

  Rezultat svih poboljšanja u odnosu na prethodnicu je da novi proizvod ima kraći put kočenja i na mokrom i na suvom. Performanse kočenja na mokrom su 6% bolje, što odgovara 2m kraćem putu kočenja kada automobil koči od 80 km/h do 0km/h. Kočenje na suvom je bolje za 4% što znači 1,5m kraći zaustavni put kada se koči od 100 km/h do 0km/h.

  Street Response 2 dolazi sa B-nalepnicom za prianjanje na mokrom i C-nalepnicom za otpor kotrljanja što je čini jednom od najbolje ocenjenih guma u svojoj kategoriji na evropskom tržištu.