4Gume.com Logo

Goodyear-ova tehnologija AMT imenovana u reviji Time magazine kao jedan od najboljih izuma 2012.

    13. decembar 2012.

    (12.12.2012.) Urednici revije Time magazine svake godine objavljuju listu najvažnijih inovacija. Ove godine na listi 25 izuma nalazi se, između ostalih, i Goodyear-ova tehnologija Air Maintenance Technology (AMT). Ona se tako pridružila inovacijama kao što su Nasino astronautsko odelo Z-1, električni automobil Tesla Model S, oblaci u zatvorenom prostoru, OraQuick aparat kojim se proverava zaraženost virusom HIV, Google Glass (naočare sa računarom), fotoaparat visokih performansi Sony RX100 i drugi.

    Goodyear-ova nova tehnologija nazvana Air Maintenance Technology obezbeđuje da pneumatici sve vreme imaju odgovarajući pritisak, što omogućava znatnu uštedu goriva. Prema istraživanjima koja su vršile vladine ustanove i industrija, pneumatici sa suviše niskim pritiskom povećavaju potrošnju goriva za 2,5 - do 3,3 procenta. Tehnologija je, inače, vrlo komplikovana, ali ideja koji stoji iza sistema AMT je dosta jednostavna jer pritisak održava sam pneumatik svojim kotrljanjem po putu. “Sistem odmah oseti suviše nizak pritisak u pneumatiku,” napisali su urednici revije Time o Goodyear-ovi tehnologiji AMT i dodali: “Unutrašnji regulator pritiska se otvara da bi vazduh mogao da uđe u cev pumpe, a spljošteni deo pneumatika nastao pri kotrljanju pomaže da se vazduh iz cevi pumpe potisne u pneumatik kroz dovodni ventil.”

    Pohvale i međunarodna priznanja padaju na Goodyear kao kiša. Revija Time se tako pridružila ocenama revija Popular Mechanics i Car & Driver koje su takođe dale natprosečnu ocenu inovativnoj tehnologiji AMT. Pored toga, Thomson Reuters je decembra 2012. objavio listu najinovativnijih preduzeća na svetu - TOP 100, među koje je već drugu godinu uzastopno uvršćeno društvo Goodyear Tire& Rubber Company.