4Gume.com Logo

Nagrada za Goodyear za tehnologiju održavanja pritiska vazduha u gumama

  15. oktobar 2012.

  Goodyearova tehnologija za održavanje vazdušnog pritiska u pneumaticima osvojila je nagradu časopisa POPULAR MECHANICS za izuzetna dostignuća u 2012. godini.

  Kranj, 10. oktobar 2012 – Prvog oktobra 2012, časopis POPULAR MECHANICS  imenovao je kompaniju Goodyear Tire & Rubber Company za dobitnika nagrade za izuzetna dostignuća u 2012. godini, i to za njihovu tehnologiju za održavanje vazdušnog pritiska u pneumaticima tj. Air Maintenance Technology (AMT).

  Goodyearova nova tehnologija, tj. Air Maintenance Technology, obezbediće da u pneumaticima sve vreme bude odgovarajući vazdušni pritisak, a to znači osetnu uštedu goriva. S obzirom na istraživanja  koja su sprovele vladine institucije i industrija, pneumatici sa previše niskim vazdušnim pritiskom povećavaju potrošnju goriva za 2,5 do 3,3 procenta. Tehnologija je inače vrlo komplikovana, a ideja koja stoji iza sistema AMT prilično jednostavna, jer sistem održava pneumatike sam, svojim kotrljanjem po putu.

  Goodyear-ova tehnologija za održavanje vazdušnog pritiska u pneumaticima će nesumnjivo poboljšati karakteristike vožnje, a pritom, zbog bolje iskorišćenosti goriva, manje emisija i dužeg životnog veka pneumatika, pozitivno uticati na životnu sredinu. Ova nagrada je odraz inovativnosti Goodyear-ovih inženjera i zalaganja da se na tržištu ponudi odgovarajući proizvod.

  Istraživanja, koja je u Evropi sproveo Goodyear Dunlop, pokazuju da vozači vrlo malo brinu o pritisku u pneumaticima, s tim da njih polovina uopšte ne zna kada treba proveriti pritisak, a svaki treći priznaje da pritisak u pneumaticima ne proverava čak ni pre nego što krene na dug put.

  Među prethodnim dobitnicima nagrada za izuzetna dostignuća časopisa Popular Mechanics su James Cameron, pionir na području genomovie, J. Craig Venter, stručnjak u oblasti efikasnosti Amory Lovins, pronalazač i osnivač FIRST Robotics Dean Kamen i inženjer u humanitarnoj oblasti, Amy Smith. Nagrade časopisa Popular Mechanics za izuzetna dostignuća dodeljuju se u dve kategorije: inovatoru, čiji će izumi omogućiti da u narednim godinama svet bude pametniji, bezbedniji i efikasniji, i za proizvode koji postavljaju nove standarde u oblasti današnje konstrukcije i inženjeringa.