4Gume.com Logo

Japanski kupci ocenili Michelin najboljom ocenom

  13. novembar 2012.

  Prema poslednjoj studiji sprovedenoj u Japanu, gume proizvođača Michelin osvojile su najbolje rezulate u segmentu guma za kompaktna i putnička vozila, dok je zadovoljstvo gumama za nisku potrošnju goriva (fuel efficient) doživelo stagnaciju.

  Studija, koja je danas u svojoj četvrtoj godini, ispituje trendove tržišta i meri zadovoljstvo kupaca auto guma (isključujući zimske gume). Ocena ukupnog zadovoljstva bazira se na sledeća četiri faktora:

  • Upravljanje
  • Nivo buke
  • Istrajnost/pouzdanost
  • Izgled.

  Ukupni rezultat se prikazuje na skali od 1 do 1000 i računa se na osnovu ocene 17 različitih atributa.

  Studija je otkrila da 35% japanaca na vozilima ima gume koje štede gorivo, kako je naznačeno sistemom označavanja koji je uveden januara 2010, što je skok sa 27% koliko ih je bilo 2011. Iako se zastupljenost fuel efficient guma na tržištu povećava, zadovoljstvo kupaca ovim gumama na istom je nivou kao 2011 godine.

  “Ukoliko se brend bude fokusirao samo na aspekt potrošnje goriva, u budućnosti će biti sve teže privući kupce tom brendu”, rekao je Tatu Kimoto, izvršni direktor J.D. Power Asia Pacific iz Tokija. “Potrebno je ponuditi gume ne samo sa niskom potrošnjom goriva, već sa uravnoteženom kombinacijom drugih karakteristika kao što su nivo buke, dugotrajnost i udobnost.”

  Uporedne ocene zadovoljstva kupaca svrstale su Michelin u sam vrh u segmentu malih/kompaktnih i   putničkih automobila, dok je Bridgestone postigao najbolje ocene u segmentu minivenova.

  Studija je bazirana na odgovorima prikupljenim od 7047 vlasnika vozila u Japanu, koji su kupili gume u periodu od Juna 2011. do Maja 2012. a poseduju ih od 1-14 meseci.