4Gume.com Logo

Nokian Tyres najbrži na ledu

  15. mart 2013.

  Finska kompanija Nokian Tyres je ponovo postavila rekord za najbrži automobil u vožnji na ledu. Rekord je postavio test vozač Janne Laitinen koji je vozio brzinom od 335.713 km/h na ledu Botničkog zaliva. Brzina i prianjanje, kao nikada pre toga, su postignuti sa novom gumom Nokian Hakkapeliitta 8 sa klinovima u dimenziji 255/35R20 97 T XL.

  Na velikim brzinama vrhunske zimske gume moraju imati apsolutno prianjanje, strukturnu izdržljivost, precizno upravljanje da bi se mogle kontrolisati izuzetne performanse vrlo snažnih automobila. U razvoju gume je korišćena tehnologija Nokian Eco Stud 8 koja je omogućila balansirano uzdužno i poprečno prianjanje i stabilno i predvidljivo upravljanje.

  Testiranje je izvršio Nokian-ov test vozač Janne Laitinen  na automobilu Audi RS6 koji je inače vlasnik dva svetska rekorda. Novi svetski rekord je postavljen 9. marta blizu grada Oulu na stazi dugačkoj 12 kilometara na ledu Botničkog zaliva.

  Nokian Tyres i Laitinen, koji radi kao test vozač već 25 godina, drže dva Ginisova svetska rekorda za najbrži automobil na ledu (Mart 2011: 331.61 km/h) i rekord za vožnju na ledu električnim automobilom (Mart 2012: 252.06 km/h). Testiranja se inače vrše po vrlo strogim pravilima koje propisuje Ginisova organizacija. 

  Nokian je najseverniji proizvođač guma na svetu. U kompaniji se poklanja izuzetna pažnja testiranju što se najbolje vidi iz same veličine Ivalo test centra koji se prostire na više od 700 hektara. 

  Pročitajte i