4Gume.com Logo

Nova Goodyear koncept SUV guma

  07. april 2014.

  Na sajmu automobila u Ženevi Goodyear je prikazao koncept gumu za SUV vozila koja je svojim neobičnim izgledom privukla pažnju posetilaca. Godinama veliki proizvođači predstavljaju koncept gume, ali je malo onih koji stvarno uđu u serijsku proizvodnju. Nadamo se da to sa ovom gumom neće biti slučaj i da će konstruktori guma biti inspirisani ovom idejom.

  Koncept SUV guma, koja još uvek nije dobila ime, deo je istraživanja kompanije čiji je cilj potpuno nova tehnologija proizvodnje guma. Osnovna ideja konstrukcije je zasnovana na standardnoj SUV gumi koja ima ogroman centralni kanal. Zahvaljujući ovom kanalu smanjena je kontaktna površina gume sa putem, smanjen je ukupan otpor kotrljanja i energija koja je potrebna motoru za savlađivanje trenja izmeću gume i podloge. Osim toga, smanjuje se potrošnja goriva, ispuštanje ugljen dioksida u atmosferu i zagađivanje životne okoline. Takođe je poznato da veći centralni kanal znači bolje odvođenje vode i blata, bolje prianjanje i manji rizik od akvaplaninga. Za razliku od drugih koncepata, Goodyear nije stavio dve male gume na jednu felnu već je napravio jednu gumu sa dve kontaktne površine. Ovaj pristup znači da guma može da nosi težinu SUV vozila dok istovremeno koristi prednosti gume sa dve kontaktne površine.

  Dodatna korist od mnogo većeg centralnog kanala je smanjenje težine gume i manja potrošnja gume u proizvodnji.

  Kako guma nije konstruisana kao tržišni proizvod na sajmu u Ženevi je prikazana na koncept vozilu Hyundai Intrado.

  Još jedna novina na koncept gumi je gazeći sloj koji izbacuje blato i druge čvrste predmete i smanjuje buku tokom vožnje asfaltiranim putem.

  Goodyear naglašava da je guma samo kuncept i deo tekućih istraživanja. Gazeći sloj i ukupna konstrukcija su razvijeni da budu inspirativni, a ne da takve gume budu montirane na vozila. Treba napomenuti da je Goodyear već prodavao gumu Aquatred sličnog izgleda sa dubokim centralnim kanalom koji je čini da izgleda kao dve gume združene u jednoj gumi.