4Gume.com Logo

Nova Pirelli tehnologija ‘Seal Inside’

    21. jul 2015.

    Test izdržljivosti koji je sproveo italijanski auto magazin Quattroruote stavio je novu Pirelli-jevu tehnologiju ‘Seal Inside’ pod lupu. Set guma Pirelli Cinturato za sve sezone, koje su unutar sebe imale samozaptivajuću masu, montiran je na automobile Alfa Giulietta 1.4 Turbo 105CV, a zatim su testeri zabili 4mm dugačak ekser i samobušeći šraf u prednju desnu gumu. Giulietta je neprekidno vožena oko pet i po sati prosečnom brzinom od 84 km/h. Posle pređenih 452 kilometra, testeri su zaključili da je guma sa šrafom i ekserom bila potpuno bezbedna tokom cele vožnje.

    Za vreme vožnje pritisak u gumama je smanjen za samo 0.1 bar u odnosu na drugu prednju gumu. “Pritisak unutar oštećene gume je bio samo neznatno manji i posle nekoliko dana”, saopštio je urednički tim magazina Quattroruote. Na kraju nedelje pritisak u neoštećenoj gumi je bio 2.24 bar-a, a u oštećenoj 2.14 bar-a.

    Kada strano telo prodre u gumu i karkasu, zaptivna masa odmah zaptiva i hermetički zatvara rupu, čime se sprečava isticanje vazduha iz gume. U isto vreme, sredstvo za zaptivanje štiti čelične pojaseve od vode i korozije. Ako se strano telo izvadi unutrašnji pritisk gura zaptivnu masu i zatvara proboj, a vožnja se može bezbedno nastaviti. Pirelli već isporučuje gume opremljene unutrašnjim zaptivačem kao originalnu opremu za nekoliko modela Volkswagen-a uključujući nove modele Touran i Passat.

    U januaru ove godine ista tehnolgija je takođe primenjena na novoj gumi Pirelli Cinturato All Season.