4Gume.com Logo

Nova visoka, uska, “ologic” guma Bridgestone na električnom automobilu BMW i3

  21. januar 2014.

  BMW Group je izabrao najvećeg svetskog proizvođača guma Bridgestone da razvije liniju guma za svoje revolucionarno električno vozilo.

  Jedinstveni koncept za jedinstveni automobil


  BMW je svojim automobilom i3 zaista došao do prekretnice u razvoju električnog automobila. Takav automobil izuzetnih performansi i efikasnosti zahteva potpuno novu gumu i vrhunskog proizvođača koji je u stanju da razvije i proizvede koncept gumu. Zato je izbor pao na kompaniju Bridgestone s kojom BMW uspešno sarađuje već dugi niz godina. Odgovor Bridgestone-a na ovaj izazov je bila “ologic” tehnologija koju karakteriše veliki prečnik gume i uzak gazeći sloj.

  Prednosti ove tehnologije su što guma pruža značajan napredak u aerodinamici i otporu kotrljanja dok istovremeno zadržava izuzetno dobro prianjanje na mokrom putu.

  Kombinacija velikog prečnika i uskog gazećeg sloja ima nekoliko prednosti. Dok je gazeći sloj na gumama manjeg prečnika sklon preteranoj deformaciji tokom vožnje, veći prečnik i veća zategnutost unutrašnjih pojaseva smanjuje deformaciju, štedi energiju koja se troši na unutrašnja trenja i utiče na smanjenje otpora kotrljanja. Po istom principu uski gazeći sloj poboljšava aerodinamiku. Najspektakularnije dostignuće je da ova unapređenja ne utiču negativno na bezbednost vožnje. Duga kontaktna površina gume, revoluconarna konstrukcija gazećeg sloja i gumene smese i dalje obezbeđuju izuzetno prianjanje u uslovima mokrog i suvog puta.

  Vizija za budućnost

  Zajednička posvećenost unapređenju energetske efikasnosti i bezbednosti presudno je uticala na donošenje odluke o saradnji na ovom pionirskom poduhvatu. Učeše na projektu će pomoći  Bridgestone-u da ostvari svoju dugoročnu viziju, da doprinese ostvarenju globalno dogovorenog cilja, smanjenju emisije ugljen dioksida za 50% do 2050. godine. Kao i BMW Bridgestone takođe želi da smanji uticaj celokupnog proizvodnog procesa na životnu sredinu.

  Franco Annunziato, izvršni direktor i predsednik Bridgestone Evropa je rekao: “BMW i3 je automobil budućnosti. Razvoj jedinstvene gume za jedinstveni automobil je zato veliki izazov, ali i korisno iskustvo. Energetska efikasnost je važan razvojni kriterijum za sve naše gume. Međutim u električnom automobilu ona postaje još važniji faktor. Zbog toga smo stavili svo svoje znanje, veštinu i strast u razvoj ove jedinstvene koncept gume. Mi smo uvereni da potrošačima pružamo premium performanse, bezbednost i ekonomičnost što oni očekuju od oba brenda.” 

  Izlazak Bridgestone koncept gume na tržište

  Ecopia EP500 ologic guma je predstavljena u novembru 2013. istovremeno sa BMW i3, a na tržištu se pojavila u 4 dimenzije - 155/70 R19 84Q, 175/60 R19 86Q, 155/60 R20 80Q i 175/55 R20 85Q – i dva modela zimskih guma BLIZZAK LM-500 ologic i BLIZZAKNV ologic sa klinovima za nordijske uslove.

  Nova guma je plod dugogodišnje saradnje Bridgestone-a i BMW-a bilo na trkačkoj stazi bilo van nje.U proteklih 17 godina rezultat partnerstva je duga lista guma koje su originalna oprema na vozilima BMW, zajednička tehnološka dostignuća (kao što je tehnologija Run-Flat guma), ekskluzivna saradnja na BMW Driving Experience i rad na razvoju BMW i3 kao ekskluzivni partner.

  Ologic tehnologija je testirana na Bridgestone-ovom poligonu Tochigi u Japanu 2011 na dimenziji 155/55 R19 uporedo sa  205/50 R18 i 175/65 R15.