4Gume.com Logo

Pirelli zainteresovan za gume od 19 inča u Formuli 1

    11. avgust 2014.

    Prošlog meseca u Silverstone-u su testirane Pirelli gume od 18 inča na automobilu Formule 1. Mada je direktor motorsporta F1 Paul Hembrey rekao da je zadovoljan rezultatima testiranja, takođe je izjavio da će gume od 19 inča možda uskoro biti interesantnije. Pirelli je saopštio da nova guma od 18 inča predstavlja polaznu osnovu za buduću evoluciju. Ova tehnologija bi mogla dovesti do još većih dimenzija u godinama koje dolaze.

    U intervjuu sajtu Crash.net Paul Hembrey je rekao da je proizvođač guma čak više zainteresovan za gumu od 19 inča iako je guma od 18 inča predviđena da bude uvedena od 2016. ”Mi smo uradili veliki posao – verovatno s naglaskom na gumu od 19 inča, ako sam stvarno iskren sa vama”, rekao je Hembrey. “Mi nastavljamo rad na ovim razvojnim poslovima i sa naše tačke gledišta oni dobro napreduju”. Veće gume za F1, bilo od 18 ili 19 inča, biće uvedene samo uz pristanak timova Formule 1.

    Paul Hembrey je svestan da sprovođenje ovih izmena zahtevati značajne modifikacije na vozilu. “Verujem da će za prilično velike promene biti potrebna adaptacija na proizvod koji je u suštini potpuno različit,” komentarisao je nakon što je rezervni vozač Lotus F1 tima Charles Pic testirao gumu od 18 inča u Silverstone-u 9. Jula. "Potvrdili smo ono što smo već znali: Kada imate čvršće bočne zidove, onda imate kompletan izazov; osetljivost automobile u krivinama će biti vrlo velika; prednje gume će stvoriti vrlo agresivan zaokret; biće velikih varijacija pritiska u gumama.”