4Gume.com Logo

Protesti radnika u fabrici Hanoook u Mađarskoj

  12. avgust 2014.

  Početkom avgusta mađarski sindikati su protestvovali u fabrici Hankook Tire Magyarorszag u gradu Racalmas, južno od Budimpešte, protiv postupaka kompanije prema radnicima.

  Govoreći pred 250-300 štrajkača u fabrici Hankook-a, Tamas Szekely iz sindikata VDSZ je rekao da se protesti ne tiču samo radnika u fabrici guma nego su u interesu svih radnika u Mađarskoj. On je rekao da je srećan što se nekoliko sindikata udružilo da bi podržali protest.

  Szekely je izjavio da je menadžerima kompanije predao dugoročni plan pregovaranja čiji je cilj stvaranje mirnije atmosfere. On je dodao da su mađarski sindikati hemijske industrije, energetike i ujedinjeni sindikati dali predlog okvira za razgovore o poštovanju prava radnika i prestanku “protivpravne” aktivnosti kompanije.

  “Niko iz Hankook-a nije izašao pred javnost da se obaveže na saradnju,” rekao je on.

  Szekely je rekao da su proteklih godina dva sindikalna funkcionera otpuštena dok su četvorica dali otkaze.

  Istvan Bognar, jedan od nedavno otpuštenih sindikalista je rekao da je otpušten na osnovu neutemeljenih optužbi za nesaradnju i dovođenje u zabludu zvaničnika kompanije. On je dodao da će tražiti pravnu zaštitu za njegov nezakoniti otkaz.

  Protestima su prisustvovali i predstavnici drugih sindikata i osnivač opozicione partije zelenih LMP.

  Hankook je saopštio da je Bognarov otkaz razmatran kao radno pitanje, a ne sindikalno, i insistirao je na tome da otkaz neće uticati na položaj i aktivnosti kao sindikalnog funkcionera.

  “Hankook nije nikada dao otkaz bilo kom sindikalnom funkcioneru zbog toga što je sindikalni funkcioner.”