4Gume.com Logo

Set za privremenu opravku guma

  21. septembar 2014.

  Set za privremenu opravku guma

  Problem nedostatka prostora u gepeku i smanjenja težine vozila je rešavan na više načina, malom rezervnom gumom, raznim vrstama rezervnih guma u punoj veličini i ran flet gumama (run flat). Za one kojima su komfor i brzina popravke najvažniji, korišćenje seta za popravku i pumpanje gume, ili kako ga narod u žargonu zove spreja za krpljenje gume, je najbolji izbor.

  Setove za reparaciju guma proizvodi mnogo proizvođača po vrlo prihvatljivima cenama. Mi smo se ipak opredelili za set koji proizvodi poznati proizvođač guma Continental i da na njemu pokažemo prednosti i nedostatke ovog rešenja.

  ContiComfortKit - set za privremenu opravku guma

  Set za privremenu opravku gume je mali portabl uređaj koji se sastoji od kompresora i boce s lepkom u tečnom stanju. Postupak popravke gume je vrlo jednostavan i traje samo 7 minuta. Cevčica kompresora se priključi na ventil gume, a konektor cevčice koja izlazi iz kompresora se uključi u utičnicu upaljača za cigarete. Kompresor ubrizgava smesu vazduha i tečne zaptivne mase koja zaptiva rupe s unutrašnje strane ponovo napumpane gume. Posle popravke trebalo bi otići do prvog vulkanizera radi trajne popravke ili zamene gume. S ovako privemeno popravljenom gumom može se voziti 200 km brzinom do 80 km/h.

  Prednosti seta za privremenu reparaciju guma

  • Ušteda prostora u gepeku i smanjenje ukupne težine vozila. Ceo set je težak samo 2,5 kgi mnogo je lakši od normalne rezervne gume što utiče na manju potrošnju goriva.
  • Brza i jednostavna popravka. Jednim pritiskom na dugme zaptiva se probušena guma.
  • U slučaju potrebe kompresor se može upotrebiti bez aktiviranja lepka, za pumpanje gume koja vremenom lagano gubi vazduh.
  • Nema opasnosti od promene gume na samoj ivici puta
  • Ako žurite i nemate vremena da zamenjujete gumu pored puta ili žeite da izbegnete neprijatnosti od zamene gume ovo je idealno rešenje za vas.

  Nedostaci seta za privremenu reparaciju guma

  Navedene prednosti izgledaju sjajno, ali postoji i druga, lošija strana zbog čega bi trebalo dobro razmisliti pre kupovine.

  • Na ovaj način se mogu zakrpiti samo male rupe. U slučaju da su rupe veće ili da su guma ili felna oštećeni, set za reparaciju vam neće biti od pomoći. Najverovatnije ćete morati da koristite usluge šlep službe. Pored toga, da biste utvrdili koliki je proboj moraćete više puta da napumpate gumu.
  • Sledeći značajan nedostatak je to što će u mnogim slučajevima guma morati da bude zamenjena posle popravke bez obzira što bi mogla biti popravljena da nije korišćen lepak.
  • Boca sa lepkom mora biti zamenjena kada je samo jedanput bila upotrebljena ili kada joj istekne rok trajanja bez obzira što nije upotreblavana.

  Set za reparaciju gume služi za privremene popravke samo guma za putničke automobile u dimenzijama od 10 do 22 inča.

  Pročitajte i