4Gume.com Logo

Strategija guma pomogla Fetelu da pobedi u Indiji

    02. novembar 2012.

    Sebastijan Fetel vozač ekipe Red Bull, ostvario je u Indiji još jednu pobedu kojom je učvrstio svoje vođstvo u šampionatu Formule 1 i približio se osvajanju druge titule u nizu na gumama kompanije Pirelli. Ovo je prvi put u karijeri mladog nemačkog vozača da je pobedio u 4 trke u nizu, što mu je donelo prednost od 13 bodova u generalnom poretku šampionata vozača. Fetel je takođe imao sjajan vikend prošle godine kada je Pirelli prvi put nastupio u Formuli 1.

    Fetel je, kao i ostali vozači koji su startovali sa prvih 10 pozicija, krenuo sa P Zero Yellow mekim gumama koje je posle 33 kruga zamenio P Zero Silver tvrdim gumama. U ovoj trci Fetel je primenio strategiju jednog zaustavljanja bez gubljenja vođstva. Temperatura na stazi je bila oko 30 stepeni zbog čega su i ostali vozači prihvatili istu strategiju.

    Direktor Pirelli motorsporta Pol Hembri je rekao: “I meke i tvrde gume su se na trci u Indiji izuzetno dobro pokazale, s niskim nivoom habanja, omogućujući vozačima vožnju do krajnjih granica već od starta na ovoj fantastičnoj stazi. Sebastijan Fetel i Red Bul su majstorski primenili strategiju korišćenja guma donoseći prave odluke od početka do kraja. Kobajaši i Grožan su pokušali s drugom strategijom, s dugom vožnjom sa tvrdim gumama od starta do zamene guma što se takođe isplatilo i pokazalo kako strategija guma može napraviti razliku čak i kod vozača van prvih 10. Prošle godine se većina učesnika trke zaustavljala dva puta: ove godine je bilo potrebno jedno zaustavljanje uprkos činjenice da su sve naše smese postale mekše. Čestitke Ferariju i Fernandu Alonsu koji je imao sjajan tempo trke i brzinu na pravim delovima staze i sa petog stigao do drugog mesta, što obećava uzbudljiv završetak šampionata. Sada je na redu Abu Dabi koji će biti biti izazov potpuno druge vrste”.