4Gume.com Logo

Uporedni test zaustavnog puta kočenja premium i budžet guma

  02. decembar 2015.

  Svake zime prenosimo testove nemačkog ADAC-a, a ovog puta smo se odlučili da objavimo deo jednog veoma zanimljivog testa britanskog  auto magazina Auto Express. Auto Express je, zajedno s Goodyear-om, obavio uporedni test zaustavnog puta kočenja za dve zimske gume, jedne premium gume i jedne gume iz budžet klase. Da prvo objasnimo šta znače ovi termini, “premium” i “budžet” klasa.

  Smatra se da postoji šest svetskih “premium” brendova guma, Bridgestone, Michelin, Goodyear, Continental, Pirelli i Dunlop koji se odlikuju najvišim kvalitetom. Na drugoj strani su “budžet” gume koje čuvaju vaš budžet . Budžet gume se prepoznaju po veoma pristupačnim cenama, ali ne i po visokom kvalitetu.

  Auto Express je uporedo testirao premium gumu Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 i kinesku gumu Wanli Snowgrip. Testirane su dve gume u dimenziji 205/55 R16 koje su bile montirane na Ford Focus 1.5 TDCi hečbek na kružnoj stazi poligona MIRA (Motor Industry Research Association). Test vozilo je povećavalo brzinu do 83.7 km/h  (52mph), a onda je naglo kočeno.  Rezultati merenja su bili iznenađujući. Guma Goodyear je nadmašila svog kineskog rivala za čitavih 40% jer se zaustavljala u proseku na rastojanju od 94.4 metra. Ford Focus sa Wanly zimskim gumama se zaustavljao na rastojanju od 138.3 metra, 43.9 metra dalje. Posle toga, instruktor vožnje MIRA je komentarisao:”Zamislite koliko vozila, pešaka i ostalih učesnika u saobraćaju se može naći na prostoru od 44 metra.”

  Svako može naglo pritisnuti pedalu kočnice, ali bez obzira koliko brza bila vaša reakcija, guma je ta koja će u krajnjoj liniji odlučiti koliko će se brzo vozilo zaustaviti, a razlika od 44 metara govori sama za sebe. Ovaj test je pokazao da za svoj novac dobijate onoliko koliko platite.”

  Prevedeno na naš jezik: “Koliko para toliko muzike.”