4Gume.com Logo

Continental testirao zimsku gumu proizvedenu od maslačka

  27. avgust 2015.

  Nemački gumarski gigant Continental je učinio važan korak u industrijskoj proizvodnji gume od prirodnih sirovina kada je testirao zimsku gumu proizvedenu od maslačka. Prvi test letnjih guma proizvedenih od sirovina na bazi maslačka je obavljen prošle jeseni sa letnjim gumama u ograničenoj seriji. Zimska guma WinterContact TS 850 P je testirana na poligonu u Švedskoj i sada je Continental jedan korak bliže postizanju cilja dugoročne održivosti i smanjenja zavisnosti od prirodnog kaučuka.

  Continental obično testira gume na super modernom poligonu Contidrom u Hanoveru, ali kada su zimske gume u pitanju izbor je pao na poligon u gradu Arvidsjaur na hladnom severu Švedske gde kompanija vrši testiranje u zimskim uslovima u periodu od januara do aprila.

  U razvoju Taraxagum-a zajedno s Continentalom učestvuju Fraunhofer institut za molekularnu biologiju i primenjenu ekologiju (IME), Julius Kühn institut  i kompanija za uzgoj biljaka Aeskulap. 

  Dugoročni cilj ovog istraživačkog projekta je da pronađe ekološki, ekonomski i društveno održiv odgovor na sve veću potražnju guma od prirodnog kaučuka. Osim toga, cilj je smanjiti zavisnost od prirodne gume čije su cene na berzama podložne fluktuacijama. Uzgoj maslačka na do tada neiskorišćenom zemljištu u umerenim regijama bliže Continentalo-ovim evropskim fabrikama bi smanjio transportne troškove i troškove vezane za zaštitu okoline.

  Projekat razvoja finansira nemačko Savezno ministarstvo za obrazovanje, istraživanje, prehranu i poljoprivredu. U maju 2014 Continental je dobio evropsku Green Tec nagradu za zaštitu okoline i poslovnu nagradu u kategoriji Automobili.

  Projekat industralizacije proizvodjnje za sada napreduje dobro, ali do serijske proizvodnje je još daleko, čak 5-10 godina.