4Gume.com Logo

Goodyear Dunlop otvorio novi poligon za testiranje zimskih guma

  18. decembar 2014.

  Goodyear Dunlop je upravo otvorio novi Arktik centar za testiranje zimskih guma na krajnjem severu Finske. Proizvođači guma koji posluju u Evropi testiraju svoje zimske gume u krajevima gde su zime najoštrije, pre svega u skandinavskim zemljama. U finskom gradu Ivalu se već nalazi centar za testiranje zimskih guma finskog proizvođača Nokian Tyres i nezavisne kompanije za testiranje Test World Oy.

  Arktik centar se nalazi 300 km udaljen od Arktika, pored grada Ivalo. Klimatski uslovi koji vladaju u ovoj oblasti su jako povoljni za testiranje u periodu od novembra do aprila.

  Goodyear Dunlop je zakupio poligon za testiranje od finskog Action Parka. U sastavu ovog kompleksa se nalaze zaleđeno jezero i staza koja prolazi kroz obližnju šumu, a Goodyear Dunlop će imati ekskluzivno pravo korišćenja.

  Arktik centar je opremljen najsavremenijom opremom za testiranje guma na snegu i ledu i nekoliko garaža za održavanje test vozila  i pripremu test guma. Ceo kompleks je ograđen i pruža kompletnu sigurnost i pouzdanost za testiranje prototipova guma i inovativnih tehnologija.

  “Veoma smo uzbuđeni zbog otvaranja Arktik centra. Imati mogućnost rada u idealnim uslovima na snegu i ledu je istinsko dostignuće. Po definiciji, snežne nauke ne mogu biti proučavane niti uvođene u praksu bez iskustva na terenu; to je uslov za implementaciju najsavremenijih tehnologija guma“, objasnio je Jean-Pierre Jeusette, direktor Goodyear-ovog inovacijskog centra.

  Pored poligona za testiranje u Finskoj Goodyear Dunlop testira sve svoje zimske gume na stazama u Francuskoj, Luksemburgu, Švajcarskoj i Novom Zelandu. Geografski raspored centara dozvoljava testiranje na različitim vrstama snega i leda tokom cele godine. Arktik centar je dodatno proširio kapacitete i potvrdio posvećenost kompanije testiranju zimskih guma i unapređenju njihovog kvaliteta. Nova zimska guma Goodyear UltraGrip 9 je takođe testirana u septembru ove godine u Arktik centru.

  Laurent Colantonio direktor Goodyear Dunlop Globalnih predviđanja performansi guma je izrazio zadovoljstvo zbog postignutog ugovora: „Infrastruktura Arktik centra i iskustvo u testiranju zimskih guma dalje će unaprediti sposobnosti i kapacitete za testiranje zimskih guma kompanije Goodyear Dunlop, kako putničkih tako i kamionskih guma. Mi ćemo biti u mogućnosti da koristimo objekte prilagođene uslovima snega i leda koji podstiču razvoj novih zimskih guma i koncepata u budućnosti.“