4Gume.com Logo

Gume za sve sezone sve popularnije

  07. oktobar 2015.

  Novi zakon koji je propisao da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom u periodu od 1. novembra do 1. aprila dozvoljava i korišćenje guma za sve sezone.  Kao odgovarajuća zimska oprema se smatraju 4 gume koje su namenjene za vožnju po snegu, što znači da one moraju biti označene oznakom M+S ili simbolom snežne pahuljice što se odnosi i na gume za sve sezone. Mnogima finansijsko stanje nije takvo da mogu sebi priuštiti 4 letnje i 4 zimske gume što je osnovni razlog rasta popularnosti guma za sve sezone.

  Gume za sve sezone se dobro ponašaju na toplom vremenu, mada imaju nešto slabije prijanjaje i neke performanse upravljivosti i kočenja od letnjih. Ovi nedostaci su kompenzovani prihvatljivim prijanjanjem u blagim zimskim uslovima kao i dužim životnim vekom. U oštrim zimskim uslovima nisu dobar izbor - zimske gume su nezamenjljive.

  Najveći svetski proizvođači kao što su Michelin i Bridgestone do skoro nisu proizvodili gume za sve sezone. Vlada mišljenje da gume za sve sezone nisu dobre ni leti ni zimi kao što su to letnje odnosno zimske. Poređenje sa zimskim i letnjim cipelama se koristi da se pokaže da se jedne cipele ne mogu nositi i leti i zimi, a takav slučaj je i sa gumama.

  Postoji nekoliko razloga koji govore u prilog guma za sve sezone:

  Zima u nekim zemljama traje vrlo kratko. Nekada je bolje ne voziti u ekstremnim zimskim uslovima nego kupovati još jedan set guma. Gume za sve sezone takođe imaju na sebi oznaku M+S, a neke čak i simbol snežne pahuljice što znači da imaju prihvatljive performanse u uslovima blage zime.

  U primorju mediteranskih zemalja zaista nema smisla kupovati zimske gume - gume za sve sezone su dobar izbor. Pošto se temperatura spušta do nule gume za sve sezone su bolje od letnjih, jer vreme za zamenu letnjih guma dolazi kad temperatura padne ispod +7°C. Odlučujući faktor, posebno u zemljama našeg regiona, je finansijske prirode, jedan set guma umesto dva mnogo manje košta. Osim toga ne morate da zamenjujete gume dva puta godišnje.

  Zbog navedenih prednosti gume za sve sezone postaju sve popularnije i na testovima guma je sve više guma za sve sezone.