4Gume.com Logo

Kineska kompanija ChemaChina kupuje Pirelli

  30. mart 2015.

  22. marta 2015 Pirelli i kineska kompanija ChemChina, sklopili su ugovor po kome će Pirelli, peti svetski proizvođač guma, biti  prodat za 7.1 milijardi evra. Način na koji je posao obavljen bio je očekivan, ali u isto vreme i iznenađujući. Očekivan jer je top menadžment Pirelli-ja već nekoliko godina tražio izlaz iz situacije u kojoj se kompanija našla, a iznenađujući zbog izbora kineske kompanije i brzine kojom je posao sklopljen. S obzirom da su pregovori na najvišem nivou vođeni poslednje tri godine ne bi se moglo reći da je to veliko iznenađenje.

  Stvari se u svetu velikih proizvođača guma menjaju sve većom brzinom. Podsetimo se da je do pre nekoliko godina, kada je nemački Continental zapao u krizu, Pirelli bio u igru za kupovinu Continental-a. Ovih dana prodaja Pirellija je bila udarna vest koja je obišla svet. Pokušaćemo da razmotrimo kakav će uticaj prodaja imati na samu kompaniju i šire tržište.

  Pirelli-jev najveći pojedinačni akcionar Camfrin, odlučio je da proda svoje akcije u Pirelli-ju kompaniji ChemChina koja je takođe u poslu s gumama (između ostalih brendova poseduje i brend Aeolus koji je poznat i u Evropi). Prodaja će imati širok uticaj, ali prvi posao koji će biti obavljen će biti spajanje poslova kamionskih guma Aeolus-a i Pirelli-ja. Camfrin očekuje da će prva prodaja njegovog udela kompaniji ChemChina biti okončana do kraja leta 2015.

  Prve indicije da bi se Pirelli mogao odlučiti za prodaju su se pojavile u januaru 2014. kada je predsednik i izvršni direktor kompanije  Marco Tronchetti Provera na svoj 66-ti rođendan objavio planove o prodaji u nekom trenutku u sledeće 2 godine. Prve glasine o mogućem preuzimanju su se pojavile kada je ruski gigant Rosneft kupio oko 13 posto udela u Pirelli-ju. Posle godinu dana glasine su postale sve jače što je uticalo na rekordan rast cene akcija koje su dostigle najvišu cenu za poslednjih 25 godina od čak 15.40 evra.

  To se dogodilo 19. marta 2015, a 22. marta Camfrin koji poseduje kontrolni paket akcija je saopštio detalje posla koji je ugovorio sa ChemChina, China National Tire & Rubber Co (CNRC).

  Bez obzira što su su ugovori ovako visokom nivou vrlo složeni, suština se može sažeti u nekoliko odeljaka:

  ChemChina je spremna da plati dobru cenu za kompaniju, što predstavlja 28% veću cenu od prosečne cene trgovanja redovnih akcija Pirelli-ja u poslednjih šest meseci.

  Ima još mnogo posla koji treba obaviti prije nego što se posao je okonča, a takođe ima dosta vremena i prostora za konačnu cenu.

  Marco Tronchetti zadržava određeni udeo u vlasništvu i upravljanju preko  Nuove Partecipazioni, holdinga koji je pod Tronchetti-jevom i kontrolom njegovih saveznika. Nuove Partecipazioni će imati udeo od 22,6 % u "Newco", kompaniji koja je novi vlasnik Pirelli-ja. Corriere della Serra sugeriše da će ChemChina posedovati 65% direktno, a da će Rosneft zadržati 12,4 % (vidi dijagram za više detalja).

  Vrlo složeno je pitanje buduće uloge Rosneft i da li je ChemChina kupovinom Pirelli-ja dobila pristup ruskom tržištu. Takođe je otvoreno pitanje da li će se udeo u vlasništvu Rosnefta smanjivati. Pirelli ima niz proizvodnih i prodajnih operacija koje su povezane s Rosneftom, ali na koje ne utiče promena vlasništva. Sigurno je da je pre nego što je posao sklopljen bio detaljno analiziran odnos s Rosneftom i da je verovatno sve urađeno uz saglasnost ruske strane.

  Osvajanjenje novih tržišta motiv prodaje (kupovine) Pirelli-ja

  Ako bi se analiza sklopljenog posla svela samo na tehničke detalje izgubila bi se iz vida suština, odnosno motiv koji je rukovodio obe strane da uđu u posao. Danas, kada se privrede velikih kapitalističkih zemalja nalaze u trajnoj krizi osvajanje novih tržišta je pitanje preživljavanja u oštroj konkurenciji na svetskom tržištu. Obe strane ovom transakcijom ulaze na tržišta gde su do sada bile manje zastupljene i dobijaju priliku da ostvare značajne koristi:

  • Pirelli ulazi na kinesko i azijsko tržište. Ne treba zaboraviti da kineske gume imaju značajan udeo i na američkom tržištu.
  • ChemChina dobija najsavremenije tehnologije i ulazi na evropsko, a verovatno i na rusko tržište.

  Kada se preuzimanje kompletira Pirelli bi trebalo da značajno poveća prodaju. Ako se preuzimanje obavi kako je planirano Pirelli bi već krajem 2016. godine ugrozio pozicije kompanija Bridgestone, Michelin i Goodyear na listi najvećih svetskih proizvođača.

  Ali, da sve nije gotovo potvrđuju i najnovije vesti o mogućim kontraponudama drugih velikh proizvođača guma, pre svega najvećeg svetskog proizvođača japanskog Bridgestone-a.