4Gume.com Logo

Mercedes-Benz World testirao Continental-ove gume

  09. septembar 2013.

  Nemački proizvođač guma Continental pozvao je predstavnike i instruktore vožnje Mercedes-Benz World-a da izvrše testiranje Continental-ovih guma. Testiranje je obavljeno na Contidrom kompleksu za testiranje u Hanoveru. Mercedes-Benz World se inače nalazi na istorijskoj Brooklands stazi u mestu Weybridge, Velika Britanija koji je u vlasništvu nemačkog proizvođača automobila od 2006-te godine.

  Niz obavljenih testova je pokazao zašto je Continental vodeći brend kada se govori o bezbednosti, a vozači Mercedes-Benz World-a su stekli dragoceno znanje o gumama koje mogu preneti na doživljaj vožnje krajnjeg korisnika automobila Mercedes-Benz. 

  Koristeći traku za vožnju po mokroj podlozi na Contidrom-u, Continental je pokazao razliku između premium i budžet guma na automobilu Mercedes-Benz C-Klase. Vozači koji su vozili po mokroj stazi osetili su veliku razliku u prianjanju i kočenju. 

  Vozači Mercedes-Benz World-a su takođe saznali kako dubima šare gazećeg sloja gume utiče na različite modele A-klase. Zakonsko ograničenje dubine šare je 1.6 mm i tada bi gume trebalo zameniti zameniti novim. Međutim Continental savetuje da se to učini kada dubina šare padne ispod 3mm pošto tada performanse gume postaju sve lošije. Gume čija je dubina šare bila 1.6mm, 3mm i 8mm, su montirane na tri modala A-klase, a vozači su vozili po mokroj stazi povećavajući brzinu u svakom krugu. Razlika u upravljivosti na mokrom između guma sa dubljom i plićom šarome je bila velika i pokazala je kako to utiče na bezbednost vožnje.

  Dan se završio na jedinom u svetu potpuno automatizovanom analizatoru kočenja u zatvorenom prostoru (Automated Indoor Braking Analyser - AIBA)  još jednom potvrdom ocene “najbolji u kočenju”. Ovaj objekat za analizu kočenja je omogućio Continentalu da izvrši širok spektar ispitivanja što bi bilo gotovo nemoguće učiniti u normalnom saobraćaju. Analize pružaju konstruktorima dragocene podatke tako da Continental ima prednost u odnosu na konkurenciju koja nema ovako savremena postrojenja.

  Od oktobra prošle godine Mercedes-Benz World sva svoja  vozila oprema gumama visokih performansi Continental, bilo za vožnju na stazi ili 4x4 terensku vožnju. Kao vodeći partner Mercedes-AMG divizije Continental je u dobroj poziciji da zadovolji različite zahteve svih vozila Mercedes-Benz World-a. Mercedes-Benz World je takođe prikazao detaljne procedure testiranja koje mora da prođe svaka guma pre konačnog odobrenja za ugradnju.