4Gume.com Logo

Pirelli priprema nove F1 gume za trku u Kanadi

  17. maj 2013.

  Kompanija Pirelli je saopštila da će uvesti nove gume za trku Canadian Grand Prix koja će se održati 9. juna u Montrealu. Ova odluka je usledila zbog kritika posle trke  Spanish Grand Prix kada su vozači morali da se zaustavljaju 4 puta jer su se gume trošile suviše brzo. 

  Pirelli je saopštio da “nova guma kombinuje elemente guma iz 2012 i 2013 da bi bila izdržljivija i imala visoke performanse”.

  Direktor Pirelli motorsport-a Paul Hembery je rekao: “Posle analize podataka sa prvih nekoliko trka ove godine odlučili smo se za uvođenje unapređenja jer je posle trke Spanish Grand Prix postalo jasno da je broj pit stop-ova suviše velik. Ova trka je dobijena sa 4 pit stopa što se ranije dogodilo još samo jedanput u našoj istoriji”. 

  Britanski vozači Jensen Button i Lewis Hamilton su se žalili da su morali da usporavaju u krivinama da bi izbegli habanje guma.

  U svom saopštenju Pirelli je naveo da “je sada jasno da sa ograničenim vremenom za testiranje originalna linija guma za 2013 verovatno suviše orijentisana ka performansama i važećim pravilima. Čim smo utvrdili ovaj problem bili smo prinuđeni da ga brzo rešimo. Vredi naglasiti da važeća pravila za zimske testove ograničavaju mogućnosti testiranja guma u istim uslovima kao u sezoni trka zbog nižih temperatura i ograničenog vremena.”

  “Mi smo takođe preduzeli ovaj korak da izbegnemo delaminaciju guma (odvajanje sastavnih delova gume), do koje dolazi usled krhotina na stazi. Važno je naglasiti da i pored odvajanja gazećeg sloja bezbednost gume nije ugrožena jer unutrašnja struktura gume nije poremećena ni na koji način, što pomaže vozačima da završe krug i bezbedno promene oštećene gume. Delaminacija se dešava jer krhotine na stazi utiču na pregravanje gume”.

  Kako gume igraju veoma važnu ulogu, Pirelli-jeva želja da brzo reši ovu situaciju je potez koji treba pozdraviti jer omogućuje nastavka spektala na velikm brzinama.