4Gume.com Logo

Run flat gume

  03. decembar 2014.

  Da bi rešili problem iznenadnog gubitka vazduha u pneumatskoj gumi proizvođači guma su konstruisali takozvane run flat (ran flet) gume sa kojima se može nastaviti vožnja na daljinu od 160 do 515 km brzinom do 80 km/h, u zavisnosti od vrste run flat gume. To se postiže bilo ojačanim bočnim zidom od tvrđe gume ili dodatne unutrašnje strukture koja podržava gumu kada izgubi vazduh.

  Tri vrste run flat (RFT) guma

  • Samonoseća (self supporting) run flat guma
  • Run flat guma s pomoćnim prstenom
  • Samozaptivajuće (self sealing) gume

  Samonoseća (self supporting) run flat guma

  Samonoseća run flat guma ima krute bočne zidove koji nose gumu kada izgubi vazduh. Samonosive RFT gume zahtevaju TPMS  (sistem za praćenje pritiska u gumama) jer je to jedini način da se uoči pad pritiska vazduha u gumi.

  Run flat guma s pomoćnim prstenom

  Za razliku od samonosive run flat gume run flat guma s pomoćnim prstenom nema tvrde i krute bočne zidove. Na specijalnu felnu je pričvršćen pomoćni prsten koji drži gumu kada padne pritisak.

  Samozaptivajuće (self sealing) gume

  U unutrašnjem delu ove gume se nalazi gel koji po prodoru stranog tela (eksera, šrafa itd.) zaptiva rupu.

  Prednosti run flat guma

  Skoro svi veliki proizvođači guma proizvode RFT gume i neprekidno ih usavršavaju jer veruju da su njihove prednosti dovoljne da im obezbede budućnost.

  1. Bezbednost

  Od brojnih dobrih strana RFT guma bezbednost je na prvom mestu jer mogu sprečiti mnoge saobraćajne nezgode. U slučaju iznenadnog gubitka pritiska vazduha u gumi vožnja se normalno nastavlja kao da se ništa nije desilo. Vozač neće izgubiti kontrolu nad vozilom što se dešava s običnim gumama i moguće tragične posledice će biti izbegnute. Ovo je najvažnija prednost jer ne postoji ništa važnije od ljudskih života.

  Osim toga kada imate RFT gume ne postoji rizik zamene gume pored prometnog puta.

  2. Više prostora u gepeku

  RFT gume oslobađaju dodatni prostor u gepeku jer nema rezervne gume.Težina vozila bez rezervne gume je manja, a prostor se može iskoristiti za prtljag.

  3. Ušteda u vremenu

  RFT gume štede vreme potrebno za zamenu guma

  Zbog vremena koje je potrebno za zamenu guma može vam se desiti da zakasnite tano gde ste krenuli, na važan sastanak, na primer.

  Nedostaci run flat guma

  Iako na prvi pogled izgleda da je ovo idealno rešenje RFT gume nisu našle široku primenu. Postoji nekoliko razloga zašto run flat gume nisu masovno zastupljene na automobilima:

  1. Visoki troškovi

  Kad dođe vreme zamene guma troškovi će biti 30% do 40% viši nego za obične gume pre svega zbog više cene RFT guma. RFT gume su mnogo teže od konvencionalnih što utiče na veću potrošnju goriva. Sa RFT gumama potrošnja goriva je samo 1% veća što izgleda malo za onoga ko vozi samo po gradu, ali za onoga ko prelazi duže ralacije to nije tako beznačajan trošak. Osim toga, kada imate RFT gume nemate rezervnu gumu ali uz njih obično ide mali kompresor i lepak koji privremeno popravlja gumu (nešto kao ContiComfortKit) što takođe povećava troškove.

  2. Probušene RFT gume ne mogu se popravljati već se moraju kupiti nove.

  3. Šara gazećeg sloja se brže troši i RFT gume moraju ranije biti zamenjene.

  4. Vožnja sa RFT gumama nije tako udobna kao s običnim gumama zbog debljih i čvršćih bočnih zidova koji lošije amortizuju udare. Nova generacija Bridgestone RFT guma je delimično ispravila ovaj nedostatak ali vožnja još uvek nije dovoljno udobna.

  5. Kada se defekt desi na lošem putu rezervna guma je neophodna, a u gepeku je nema. Problem takođe nastaje ako se vozi dugo kroz puste krajeve gde nema vulkanizerskih servisa.

  6. U predelima sa vlažnom klimom ili gde su temperature niske RFT gume ne prijanjaju tako dobro kao konvencionalne gume, a po klizavim putevima prijanjanje je najvažniji faktor za bezbednu vožnju.

  I pored navedenih nedostataka bezbedna vožnja koju pružaju RFT gume nadvladava njihove loše strane. RFT gume sprečavaju saobraćajne nesreće i gubitak ljudskih života.

  Smatramo da RFT gume imaju svetlu budućnost i da će dalje usavršavanje materijala od kojih se proizvode i novih tehnologija izjednačiti nivo kvaliteta RFT i konvencionalnih guma. Uporedni testovi RFT i običnih guma su takođe pokazali da je razlika sve manja i manja.