4Gume.com Logo

Test guma za sve sezone Auto Express-a za 2015. godinu

  09. oktobar 2015.

  Poznato je da su se gume za sve sezone dobro pokazale u zemljama sa umerenom klimom zbog čega smo se odlučili za test guma za sve sezone britanskog magazina Auto Express. Zime na britanskim ostrvima nisu tako oštre kao u kontinentalnom delu Evrope i sneg nije čest gost na britanskim putevima. Rezultati ovog testa mogu biti zanimljiviji našim vozačima od testova zimskih guma.

  Auto Express je testirao gume za sve sezone na dva poligona, na  novootvorenom poligonu u mestu Ivalo u Finskoj na snegu i na Continental-ovom poligonu Contidrom u Nemačkoj na  mokrim i suvim podlogama.

  Mnogima finansijsko stanje nije takvo da mogu sebi priuštiti 4 letnje i 4 zimske. To je glavni razlog zbog koga su proizvođači koji ih nisu proizvodili uvrstili u svoj proizvodni program. Ove godine najveći svetski proizvođači kao što su Pirelli, Michelin, Goodyear i Nokian  su lansirali nove gume za sve sezone.  

  Obično se testira dimenzija koja je u najširoj upotrebi, a ovog puta je izbor pao na dimenziju 205/55 R16 koja se koristi na velikom broju porodičnih automobile. Brzinski indeks testiranih guma za sve sezone V je viši od uobičajenog indeksa zimskih guma H što znači da guma dozvoljava vožnju većim brzinama. Samo je guma Nokian Weatherproof bila označena indeksom H.

  Svaka od guma je testirana po 13 kriterijuma, plus cena, i dobijala ocenu u procentima u svakoj kategoriji – najbolja 100 procenata, a ostale manji procenat u odnosu na pobednika u kategoriji. U rezultatima po kategorijama je razlika između najbolje i najgore gume velika kao što je to bio slučaj u kategoriji akvaplaninga.

  U testu je učestvovalo šest guma za sve sezone, Nokian Weatherproof, Goodyear Vector 4Seasons Gen-2, Vredestein Quatrac 5, Maxxis Allseason AP2, Pirelli Cinturato All Season i Bridgestone A001. Nažalost nova Michelin-ova guma CrossClimate, “letnja guma sa zimskim karakteristikama” je lansirana suviše kasno tako da nije mogla biti uključena u testiranje. Radi poređenja testirana je jedna zimska guma Continental ContiWinterContact TS 850 i jedna letnja Dunlop Sport BluResponse.

  Konačan plasman guma za sve sezone testa Auto Express za zimu 2015 je sledeći:

  1. Nokian Weatherproof                                                              100%

  2. Goodyear Vector 4Seasons Gen-2                                      98.80%

  3. Vredestein Quatrac 5                                                           97.20%

  4. Maxxis Allseason AP2                                                          95.40%

  5. Pirelli Cinturato All Season                                                   94.70%

  6. Bridgestone A001                                                                 93.30%

  Zimska-Continental ContiWinterContact TS 850                      98.40%

  Letnja- Dunlop Sport BluResponse                                           85.30%