4Gume.com Logo

Vozila u EU bezbednija od 1. novembra 2012.

    12. novembar 2012.

    Evropa je učinila najvažniji korak ka unapređenju bezbednosti vozila pošto je paket bezbednosnih zahteva za nove tipove vozila stupio na snagu 1. novembra ove godine. Mere koje postaju obavezne obuhvataju sistem za upozoravanje na nevezan sigurnosni pojas, skup zahteva za električna vozila, lakše pričvršćivanje dečijih sedišta (ISOFIX), bolju zaštitu protiv pomeranja prtljaga u  slučaju saobraćajne nezgode i sistem za kontrolu pritiska u gumama (TPMS).

    Pored toga, automobili sa manuelnim menjačem moraju imati indikator za promenu stepena prenosa koji savetuje vozače kada da promeni brzinu, pomažući im da uštede gorivo i smanje emisiju ugljen dioksida. Novi zahtevi su propisani Opštim propisima za bezbednost koji su doneti u 2009. godini. Samo jednom uredbom zamenjeno je više od 50 direktiva bez negativnog uticaja na druge bezbednosne standarde. Na taj način je pojednostavljeno evropsko zakonodavstvo, smanjena regulativa i administrativna opterećenja za automobilsku industriju.

    Potpredsednik Evropske komisije Antonio Tajani, poverenik za industriju i preduzetništvo je rekao: “Mi smo naporno radili da poboljšamo bezbednost evropskih vozača, putnika i uopšte korisnika puteva. Nove mere će znatno povisiti nivo bezbednosti smanjenjem mogućnosti i posledica saobraćajnih nezgoda. Ovo je opipljiv rezultat Evropske unije. Ne smemo zaboraviti da Opšti propisi za bezbednost ostvaruju teško dostižna pojednostavljenja našeg zakonodavstva uklanjanjem 50 Direktiva i njihovom zamenom jednom jedinom Uredbom”.

    Važna novina koja će znatno doprineti bezbednosti vozila se odnosi na gume. Na putničke automobile moraju biti montirane guma sa sistemom za kontrolu pritiska (TPMS) koji detektuje gubitak vazdušnog pritiska i to signalizira vozaču. Šanse da se guma izduva su na ovaj način znatno manje, što će dovesti do smanjenja broja ozbiljnih saobraćajnih udesa. Propisan pritisak u gumama će takođe uticati na skraćenje puta kočenja, uštedu goriva i manje ispuštanje ugljen dioksida u atmosferu.