4Gume.com Logo

Zimske gume za sezonu 2008 - 2009

  01. oktobar 2008.

  „Sezona guma“ ove godine je došla ranije nego obično i podsetila nas da klizanje po putu s ćelavim gumama može biti opasno. Da nas sneg ne bi iznenadio u novembru kao prošle godine, pokušaćemo da odgovorimo na neka pitanja koje vozači često postavljaju ovih dana:

  Zašto zimske gume?

  Velika zabluda je da su zimske gume potrebne samo na snegu i ledu. Michelin, na primer, umesto termina zimske gume koristi „gume za hladno vreme“ (cold weather tyres). Šest puta veći broj saobraćajnih nezgoda zimi je odgovor na pitanje: zašto zimske gume?

  Da li je vreme za kupovinu novih guma?

  Ako je dubina šare ispod evropskog zakonskog minimuma od 1.6mm, guma se mora zameniti. Pritisak u gumama je još važnije redovno proveravati zimi.

  Put kočenja je u zimskim uslovima duži, čak i do deset puta u odnosu na normalne uslove, što povećava mogućnost saobraćajnih nezgoda.
  Continental, na primer, preporučuje zamenu letnjih guma već na 3 mm, a zimskih kad dubina šare padne ispod 4 mm. U Austriji se gume sa manjom dubinom šare od 4 mm po zakonu više ne smatraju zimskim gumama.

  Kako odabrati gumu?

  Na našem tržištu prodaje se veliki broj brendova i nije lako opredeliti se za onaj koji najviše odgovara za vaš automobil. Veliki je broj  faktora koji utiču na pravilan izbor odgovarajućih guma . Takođe, vrlo je važno znati šta znači oznaka M+S na gumama .  

  Takođe vrlo je važno pogledati testove guma koje sprovode vodeći auto magazini. Pogledajte ADAC testove zimskih guma za 2008 .

  Kako voziti na snegu?

  Ni najbolje zimske gume nisu garancija za sigurnu i bezbednu vožnju ako ne znate kako da vozite u zimskim uslovima. Vožnja ne snegu zahteva poštovanje nekoliko jednostavnih pravila.