4Gume.com Logo

Bridgestone priprema ponudu za kupovinu Pirelli-ja?

  01. april 2015.

  Borba oko kupovine Pirelli-ja postaje sve zanimljivija. Neki mediji su već preneli „glasine“ da najveći svetski proizvođač guma japanski Bridgestone priprema kontraponudu za kupovinu Pirelli-ja. Zaista, ako neko može da da dobru ponudu onda je to Bridgestone.

  Izvršni direktor Pirelli-ja Marco Tronchetti je u intervjuu datom Reuters-u 26. marta rekao da bi takav potez bio „katastrofa“. On je podržao posao sa ChemChina jer je to „dobro za budućnost Pirelli-ja i garantuje globalan rast“.

  Tronchetti je takođe otkrio da je pre sklapanja posla s ChemChina imao detaljne razgovore s „dva azijska ne-kineske igrača“, ali da razgovori nisu uspeli jer ponuda nije imala istu sinergiju kao posao s ChemChina.

  Kako je objavljena vest o prodaji Pirelli-ja u trku su se uključile kompanije kao što su Hanzhou Zhongce, Hankook i Yokohama. Tronchetti je sugerisao da druge dve zainteresovane azijske kompanije nisu bile kineske što ukazuje na to da su one ozbiljni kandidati, mada njihovi portparoli nisu imali komentara.

  Tronchetti Provera je takođe potvrdio vest da je prvi put imao kontakt s predsednikom ChemChina pre tri godine. Dva predsednika su navodno obišli fabrike Pirelli, odnosno ChemChina, ali su razgovore o preuzimanju stavili na čekanje jer se nisu mogli dogovoriti o preuzimanju. Razgovori su obnovljeni pre šest meseci. Činjenica da je Tronchetti Provera podržao posao s ChemChina otkrila je predistoriju razgovora i zašto favorizuje „vrlo dobru“ cenu od 15 evra po akciji koju su ponudili kinezi, što ukazuje da je sporazum o preuzimanju vrlo povoljan za Pirelli. Druge ponude možda neće biti tako povoljne. Zaista, Tronchetti je izjavio za Reuters da je u subotu pre potpisivanja ugovora nazvao predsednika Ren Jianxin-a i rekao mu „da bi Pirelli ukoliko ovaj posao nebi uspeo mogao postati plen ponuđača koji bi mogli razdvojiti firmu na nekoliko delova“.

  Ipak, bez obzira što je posao vrlo povoljan za obe strane, posle glasova o zainteresovanosti drugih velikih kompanija, sve opcije ostaju otvorene.