4Gume.com Logo

Rosnjeft postao najveći pojedinačni akcionar Pirelli-ja

  29. mart 2014.

  Ruski energetski gigant Rosnjeft je platio oko 500 milona evra da bi postao najveći pojedinačni akcionar italijanskog proizvođača guma Pirelli-ja. Marco Tronchetti Provera, predsednik i izvršni direktor Pirelli-ja i italijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo ostaju drugi najveći akcionari. Procenjuje se da će ulazak Rosnjefta kao investitora biti od obostrane koristi

  Rosnjeft je saopštio da će postignuti sporazum ojačati odnose sa Pirelli-jem. U ovom trenutku Rosnjeft već prodaje gume Pirelli na svojih 2800 benzinskih pumpami širom Rusije što je predmet postojećeg komercijalnog ugovora. S druge strane, interes Rosnjefta je razvoj sintetičke gume koji radi zajedno sa Pirelli-jem. S obzirom na opasnost od sankcija koje prete ruskim kompanijama kao posledica eskalacije događaja u Ukrajini, tajming posla zabrinuo je analitičare.  

  “Ako EU nameće sankcije ruskim kompanijama u državnom vlasništvu ta sredstva bi mogla biti u opasnosti”, rekao je Andrej Poliščuk analitičar za naftu i gas Raiffeisen banke Moskva.

  Iako nije jasno koliko će sankcije biti dalekosežne, analitičar je istakao da bi sporazum mogao biti shvaćen kao signal uvernosti Rosnjefta da će biti u mogućnosti da radi u Evropi kao i do sada. 

  Komentari

  comments powered by Disqus