4Gume.com Logo

Da li je Michelin UPTIS budućnost za automobile i kamione?

  29. decembar 2021.

  U Evropi je prototip gume UPTIS predstavljen na automobilu Mini Electric, a u SAD se očekuje da bude lansirana na vozilu General Motorsa Chevy Bolt EV do 2024. godine.

  Kada se 2005 pojavila guma Michelen Tweel izgledala je kao još jedan futuristički eksperiment. Gume podržane žbicama umesto vazduhom više su ličile na gume za bicikl. Neobičan dizajn gume izazivao je sumnju da će se nešto tako ikada pojaviti na putevima.

  Francuski proizvođač je sada na osnovu Tweel koncepta razvio prototipsku gumu za koju se očekuje da se za nekoliko godina pojavi na putevima. Radni naziv za ovu gumu je UPTIS ili Unique Puncture-Proof Tire System odnosno jedinstveni sistem guma otpornih na proboje. Verovatno će marketing Michelina smisliti neko privlačnije ime pre nego što gume krenu u prodaju.

  U poređenju sa konvencionalnim pneumatskim gumama, Uptis nudi brojne prednosti. Može se voziti preko razbijenog stakla, eksera, šrafova i raznih oštrih predmeta. Ove gume ne zahtevaju održavanje niti periodične provere vazdušnog pritiska. Vozila opremljena UPTIS gumama ne moraju imati dizalicu, rezervni točak ili sistem za kontrolu pritiska (TPMS),  čime se smanjuje i težina vozila i troškovi.

  Još jedna važna prednost UPTIS-a je što se ove gume mogu protektirati. Kada se gume istroše, umesto da ih zamenite novim kompletom, može se spolja naneti novi sloj gume. To znači da bi Uptis mogao trajati duže od samog vozila. Imaju i visok stepen bočne krutosti što može poboljšati upravljivost.

  Tweel gume koje su prethodile UPTIS-u imaju komercijalnu primenu na vozilima kao što su mini utovarivači, kosilice,  ATV/UTV vozila itd. Došlo je vreme da se rezultati Michelinovog istraživanja sada primene i na gume za putničke automobile. 

  Jedan od razloga zašto se Tweel ne koristi na automobilima i kamionima je što je specijalno konstruisan za primenu u industriji. Tweel gume imaju žbice ojačane poliuretanom za dodatnu krutost, dok je UPTIS ojačan fiberglasom i smolom što je čini fleksibilnijom od Tweela. 

  Još jedan nedostatak Tweela u vožnji na putu je buka. Na ravnim površinama uporedive su sa pneumatskim gumama, ali udarci i neravnine na putu proizvode mnogo više buke zbog niže elastičnosti. Ovo neće biti slučaj kod UPTIS guma zbog elastičnije konstrukcije. Kvalitet vožnje je bolji od run-flat guma ali je još uvek lošiji od Michelinove pneumatska gume. U Michelinu očekuju da Uptis može biti i tiši od pneumatske gume u budućnosti. 

  Što se tiče cene, Michelin još uvek ništa nije zvanično saopšteno jer je Uptis još godinama udaljen od izlaska na tržište. Ali cene bi trebalo da budu uporedive sa run-flat gumama, jer je tokom razvoja cilj bio da se postigne nivo cena run-flat guma.

  GM trenutno testira ne-pnumatske gume na električnom automobilu Chevy Bolt EV. Uptis će na GM automobilima biti lansiran najkasnije do 2024, ako u daljem razvoju sve bude išlo po planu.