4Gume.com Logo

Dve nove moto gume Bridgestone-a

  21. maj 2015.

  Bridgestone je na prošlogodišnjim moto sajmovima prikazao Battlax Sport Touring T30 Evo i Battlax Adventure A40, koje su prvi put predstavljene na poslednjem jesenjem Intermot show-u. Prva od njih, kao što samo ime kaže, je evolucija postojeće T30 sport touring gume koja i dalje ostaje u Bridgestone portfoliju. Druga je naslednica gume Battle Wing u enduro segmentu. Kako tvrde u Bridgestone-u obe gume pokazuju napredak posebno u performansama na mokroj podlozi.

  Guma Battle Wing koja je uvedena 2006. godine je postala “malo zastarela” komentarisao je Tim Röthig, osoba odgovorna za odnose s javnošću Bridgestone-moto za nekoliko evropskih tržišta. U razvoju nove Battlax Adventure A40, rekao je Röthig, ključna strategija je bila ”modernizovati je, posebno u odnosu na prianjanje na mokrom i performanse upravljivosti”. Da bi se to postiglo Bridgestone je kreirao novi dizajn gazećeg sloja plus niz drugih poboljšanja ispod površine gazećeg sloja. Na primer, konstrukcija prednje gume se razlikuje od konstrukcije prednje gume Battle Wing. Novi model sadrži konstrukciju mono spiralnog pojasa (MSB) koja je viđena na zadnjoj gumi obe gume prethodnice, a takođe je prisutna i sada na zadnjoj gumi A40. U Bridgestone-u kažu da ova konstrukkcija smanjuje vibracije i povećava udobnost vožnje.

  Unapređenja koja su učinjena na novoj enduro gumi Battlax Adventure A40 su uticala na veću stabilnost u krivinama i bolju zaštitu od neravnomernog habanja. Röthig tvrdi da Battlax Adventure A40 ima 22% veću otpornost na habanje od gume koja joj je prethodila. Kada je u pitanju prianjanje na mokrom, gume dimenzija 110/80 R19 59V za prednji točak i 150/70 R17 69V za zadnji točak, takođe pokazuju poboljšanja. Röthig navodi da je na trkačkoj stazi postignuto bolje vreme za 7 sekundi prelaskom sa gume Battle Wing na Battlax Adventure A40.

  Situacija sa Battlax Sport Touring T30 EVO je nešto drugačija, pošto je Bridgestone koristio modifikovane smese i za prednju i za zadnju gumu. Gazeći sloj zadnje gume je unapređen tako što je u centralnom delu koršćena potpuno nova smesa dok je u ramenom delu ostala ista kao na prethodnom modelu. "Prednja guma Battlax Sport Touring T30 Evo je dobila potpuno novu smesu", dodao je Röthig, s jednom smesom duž celog profila gume. Profil prednje gume je neznatno izmenjen uz veće promene gazećeg sloja. Konstrukcija gume je preuzeta od modela T30 bez izmena.

  Cilj svih ovih promena je bilo poboljšanje prianjanja na mokrom, a istovremeno i sportska upravljivost. Povratne informacije sa tržišta i komentari onih koji su testirali gume su potvrdili da su ovi ciljevi postignuti. Testovi Bridgestone-a na kružnoj stazi pored Rima su pokazali da je vreme po krugu poboljšano za 10% u odnosu na prethodni model, a zaustavni put na mokrom putu je smanjen za 9%.

  Battlax Sport Touring T30 EVO je raspoloživ u tri dimenzije, 120/70 ZR17 za prednje tokove i 180/55 ZR17 i 160/60 ZR17 za zadnje točkove. EVO gume su zamenile Battlax Sport Touring T30 u ovim dimenzijama, a druge T30 dimenzije za sada ostaju iste.

  Pošto je ciklus za proizvodnju moto guma kraći od onoga za auto gume, nove dimenzije EVO guma će biti postepeno uvođene. Proizvodna linija T30 Evo će biti kompletirana za sezonu 2017. Kada je u pitanju nova enduro guma za potpuni prelaz na Battlax Adventure A40 će biti potrebno još više vremena.