4Gume.com Logo

Indijska kompanija Apollo Tyres kupila Cooper Tire

    20. jun 2013.

    Posle kupovine holandskog Vredestein-a najveći indijski proizvođač guma Apollo Tyres se konačno odlučio da kupi američku kompaniju Cooper Tire. Kupovina vredna 2.5 milijardi dolara učiniće kompaniju sedmim najvećim proizvođačem guma na svetu sa ujedinjenim prihodom od 6.6 milijardi dolara.

    Kupovinom američke kompanije Cooper Tire indijski Apollo Tyres ulazi na tržišta Severne i Južne Amerike na kojima do sada nije bio prisutan. Prema ugovoru koji su jednoglasno odobrili svi članovi borda direktora obe kompanije, akcionari Cooper-a će dobiti 35 dolara po akciji u gotovini.

    Predsednik indijske kompanije Onkar Kanwar je rekao da će ujedinjena kompanija biti pozicionirana tako da zadovolji potrebe, kako velikih uhodanih tržišta kao što su američko i evropsko, tako i brzo rastućih tržišta Indije, Kine, Afrike i Latinske Amerike. 

    Cooper je osnovan 1914-te godine i trenutno zapošljava 13 000 radnika na četiri kontinenta. Ukupan prihod u 2012-toj godini je bio 4.2 milijarde dolara. U prvom kvartalu ove godine profit je više nego udvostručen i dostigao iznos od 56.1 milion dolara. Povećanje je postignuto smanjenim troškovima sirovina i troškova proizvodnje što je nadoknadilo dvocifreni pad prodaje koji je nastao usled pada globalne tražnje i teške ekonomske situacije. Pošto se nastavak ove tendencije očekuje i u ovom kvartalu, a verovatno i posle toga, odluka Cooper-a o prodaji je sasvim logična.