4Gume.com Logo

Michelin ulaže u istraživanje novih ekoloških materijala za proizvodnju sintetičke gume

  20. novembar 2013.

  Oštra konkurentska borba proizvođača guma se prenosi i na polje sirovina, proizvođači se udružuju s namerom da pronađu nove izvore sirovina i da proizvedu kvalitetnije gume s nižim troškovima proizvodnje. Francuski proizvođač Michelin je odlučio da zajedno s kompanijama Axens i IFPEN proizvede sintetički kaučuk korišćenjem biomase.

  Axens, IFP Energies nouvelles (IFPEN) i Michelin su najavili pokretanje partnerstva u hemijskim istraživanjima koje ima za cilj da razvije i ponudi tržištu proces za proizvodnju bio butadiena proizvedenog iz biomase.

  Kao odgovor na potrebu da se pronađe održiva alternativa za izvore materijala za elastomere, BioButterfly proces će omogućiti da se proizvede inovativna, ekološka sintetička guma.

  Butadien je hemijski polufabrikat koji potiče iz fosilnih izvora, a koristi se u proizvodnji sintetičkog kaučuka. Oko 60% ukupne svetske proizvodnje butadiena se koristi u gumarskoj industriji. Korišćenje obnovljivih sirovina je privlačna alternativa za obezbeđenje održivog snabdevanja. Bio-butadien će uticati na dalje inovacije i proizvodnju guma još boljeg kvaliteta.

  Ciljevi ovog projekta su:

  • Isplativa proizvodnja bio-butadiena
  • Smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu, a posebno emisije ugljen dioksida kroz ceo lanac proizvodnje
  • Proizvodnja visoko kvalitetnog sintetičkog kaučuka i prilagođavanje procesa proizvodnje svim načinima upotrebe butadiena
  • Smanjenje troškova investicije
  • Priprema buduće francuske industrije sintetičkog kaučuka koja se zasniva na prirodnim sirovinama 

  Učesnici u ovom projektu su eksperti svaki u svojoj oblasti:

  IFPEN je sposban da sprovede veoma inovatvna istraživanja industrijskih procesa i katalizatora.

  Axens’s ima iskustva u procesnoj tehnici i marketingu novih tehnologije u oblasti obnovljivih materijala.

  Michelin je kompanija koja je dala najviše inovacija u istoriji proizvodnje guma i sposobna je da u jednoj gumi objedini više izbalansiranih performansi.

  “Ovaj zajednički istraživački projekat je sjajna prilika za Michelin da pronađe nove održive izvore za elastomere koji su od suštinske važnosti za kvalitet naših guma,” rekao je Terry Gettys, direktor istraživanja i razvoja Michelin-a. “Ovaj projekat će nam takođ pružiti nove ekološke materijale visokih performansi."