4Gume.com Logo

Preuzimanje Pirelli-ja od strane ChemChina je u toku

    17. avgust 2015.

    Posle 11. avgusta koji je označen kao datum zatvaranja posla, potpuno preuzimanje Pirelli-ja od strane kineske kompanije ChemChina je u toku. Procedura preuzimanja je prilično komplikovana, ali ono što je najvažnije je da će u novoj vlasničkoj strukturi glavni deoničari biti kompanije čiji su vlasnici  Marco Tronchetti Provera i ruski Rosneft koji poseduje Luxembourg-based Long Term Investmentss.

    Analitičari smatraju da ChemChina-Pirelli planira spajanje poslova kamionskih guma u potpuno novu poslovnu jedinicu koja će se posle izlistavanja putničkih guma pojaviti na berzi kao zaseban  entitet.

    Kao posledica promena u vlasničkoj strukturi dogodile su se promene članova  upravnog odbora. Već 11. avgusta članovi odbora Paolo Fiorentino i Gaetano Miccichè su dali ostavke. U novom sastavu odbora su kinezi, italijani i rusi: Bai Xinping (predsednik), Marco Tronchetti Provera (izvršni direktor), Yang Xingqiang, Shi Jie, Ze'ev Goldberg, Wang Dan, Jiao Chonggao, Yang Xun, Zhang Haitao, Giorgio Luca Bruno, Carlo Acutis, Alberto Pirelli, Luca Rovati, Viacheslav Sheloputov, Natalia Mincheva i Genadij Pavlov.

    Kako stvari sada stoje sigurno je da će novi Pirelli u skoroj budućnosti zauzeti značajno mesto u “velikoj petorci” (Bridgestone, Michelin, Goodyear, Continental, Pirelli). Najveća svetska tržišta, kinesko i rusko su garancija da će se to sigurno dogoditi. Ostaje da se vidi kakav će odgovor biti od strane ostalih članova velike petorke.