4Gume.com Logo

Zimske gume Avon i Kama po akcijskim cenama

  13. novembar 2015.

  Američka kompanija Cooper Tires je došla u Srbiju 2011. kada je kupila deo kruševačkog Trayal-a. Od dolaska u Srbiju gume proizvedene u Kruševcu su bile uglavnom namenjene  izvozu, a tržište Srbije je bilo u drugom planu. Ove godine kruševačka kompanija Balkanprogres se dobro pripremila za nastupajuću zimu, a u njihovoj ponudi su se našle gume Avon i Kama po akcijskim cenama. Pošto ovi brendovi nisu dovoljno poznati, a posetioci sajta nam postavljaju pitanja vezana za kvalitet ovih guma, pokušaćemo da u ovom članku predstavimo zimske guma Avon, kompaniju Cooper i gume Kama.

  Istorija američke kompanije Cooper je duža od jednog veka i počenje daleke 1904. u Akronu (Ohajo), svetskoj prestonici industrije guma. Danas Cooper ima 50 fabrika u Severnoj Americi, Evropi, Južnoj Americi i Aziji. Cooper je pored istoimenog brenda vlasnik brendova Avon, Mickey Thompson, Dick Cepek, Mastercraft, Starfire, Mentor, Roadmaster i Dean. Kompanija se pozicionirala na tržištu guma srednje klase, a najpoznatija je kao proizvođač veoma kvalitetnih 4x4 i SUV guma. Ford je 2013. izabrao gumu Cooper Zeon RS3-A kao originalnu opremu na automobilu Ford Focus SE.

  Engleska kompanija Avon Tyres proizvodi gume visokog kvaliteta od 1904 za sve vrste automobila, motocikala, dostavnih vozila i prikolica. Brend Avon je engleski nacionalni brend kao što je Tigar u Srbiji.

  Avon se nije dokazao samo na putevima već i na trkačkim stazama, bilo na  dva ili četiri točka. Motociklistima je brend Avon mnogo poznatiji nego vozačima automobila. Pre nekoliko godina Avon je čak bio u igri i za Formulu 1. Kada se odlučujete za kupovinu guma budite sigurni da Cooper zna da proizvede dobre gume, ali ne očekujte previše, ovo je budžet guma srednje klase, to nije Michelin, Bridgestone, Goodyear, Pirelli ili Continental. Drugim rečima, koliko para toliko muzike.

  U zemljama našeg regiona odlučujući faktor za kupovinu gume je cena. Cene se upoređuju u okviru jedne klase guma. U ovom primeru cena guma Avon se porede sa gumama iz budžet klase kao što su Tigar, Sava, Debica, Lassa, Dayton, Sportiva itd. Prepoznaćete ih po cenama jer se ne razlikuju mnogo. Na primer, cene gume 175/65R14 se kreću između 4,000 i 4,500 RSD mada se mogu pronaći i po ceni nižoj od 4,000 (Avon 3,960.00 - Balkanprogres, Mentor 3,769.00 - IPG, Kama 3,690.00 - Balkanprogres, Cooper Starfire - 3,826.00 RSD – IPG itd.).

  Najnižu cenu iz ove grupe ima ruska zimska guma Kama. Ruska industrija guma je u poslednjih nekoliko godina, od kako je izvršena privatizacija i objedinjavanje više manjih proizvodjača, jako napredovala. Stereotip o lošem kvalitetu ruskih guma je otišao u istoriju. Kvaliteta guma Kama ne zaostaje za ostalim brendovima iz ove grupe. Ruske zime zahtevaju dobre zimske gume, a Kama je ipak ruski premium brend. Ako sumnjate u njihov kvalitet pitajte vozače Lade Nive, oni to najbolje znaju. Ako živite u planinskom kraju i još vozite Ladu Nivu, Kama je sigurno najbolji izbor.