4Gume.com Logo

ETRMA protiv nalepnice za sneg i led Nokian-a

  19. novembar 2012.

  Evropsko udrženje proizvođača guma ETRMA (European Tyre and Rubber Manufacturers' Association) je pozvalo na akciju protiv jednog od svojih članova - finske kompanije Nokian Tyres - koja je pokrenula inicijativu za označavanje svojih guma za ponašanje na snegu i ledu. Udruženje zahteva od vlasti u Finskoj, Norveškoj i Švedskoj da odmah okončaju ovu inicijativu.

  Nokian Tyres, koji se specijalizovao za zimske gume, izašao je u javnost s tvrdnjom da mora imati svoj sopstveni sistem označavanja gume zato što evropski sistem označavanja, koji je obavezan od 1. novembra 2012., ne sadrži informacije o ponašanju gume na snegu i ledu. Kako oni kažu, s obzirom na to da se testiranja po evropskom sistemu vrše na relativno visokim temperaturama, zimske gume su dobijale lošije ocene.

  ETRMA je obrazložila da evropsko označavanje ne daje informacije o gradaciji performansi guma na snegu i ledu zato što nije usvojen nijedan zvanični metod testiranja. Kako kažu u udruženju, čiji su članovi svi vodeći proizvođači guma, evropski zakonodavci navode da su potrebne dalje analize kako bi se utvrdilo da li se može razviti gradacija prianjanja za gume za snežne uslove. Pored toga udruženje saopštava da industrija guma radi na definisanju pouzdanih i objektivnih metoda testiranja za merenje performansi na ledu, ali da ovi radovi još uvek nisu okončani. Rezultati tekućih radova indiciraju da “nije moguća gradacija od sedam stupnjeva, čak ni gradacija od samo dva stupnja, zbog širokog raspona rezultata na testovima. Sva testiranja koja su do sada izvršena ukazuju da je reproducibilnost testova suviše nepouzdana da bi dozvolila gradaciju gume.

  Članovi udruženja se distanciraju od označavanja Nokian-a

  Zahvaljujući činjenici da ne postoji zvanično označavanje gume u EU, ETRMA i članovi udruženja su saopštili da će se distancirati od oznaka Nokiana i nalepnice za sneg i led koja je uvedena u Finskoj, Švedskoj i Norveškoj za zimu 2012/2013. Ovaj nezavisni sistem označavanja klasifikuje prianjanje na snegu i ledu od G do A, za šta ETRMA veruje da je pogrešno jer je  kako kažu: “obmanjivanje potrošača da je danas gradacija prianjanja na snegu i ledu moguća”.