4Gume.com Logo

Srbija obećana zemlja za investicije u industriju guma

  21. jun 2013.

  Industrija guma u Srbiji je oduvek bila izvozno orijentisana grana, a nove investicije Michelin-a i Cooper-a šalju signal i drugim investitorima da je Srbija mesto gde vredi ulagati. Indijski Apollo Tyres je kupovinom Cooper-a u “miraz” dobio fabriku Cooper Tire Serbia u Kruševcu tako da je odustao od izgradnje nove fabrike u Istočnoj Evropi. Logičan zaključak je da će kapaciteti i proizvodnja guma fabrike u Kruševcu biti znatno povećani. Najava početka izgradnje nove fabrike Michelin-a u Pirotu pokazuje da će u narednih nekoliko godina izvoz guma iz Srbije biti još veći.

  Udarna vest koja je pre nedelju dana bila na naslovnim stranima svih svetskih magazina koji se bave gumama bila je prodaja američkog Cooper-a indijskom Apollo-u. Za nas to nebibilo tako zanimljivo da se fabrika Cooper Tire Serbia (bivši Trayal) ne nalazi u Kruševcu.

  O nameri indijske kompanije da izgradi fabriku u Istočnoj Evropi smo pisali 2011-te godine. Potraga za lokacijom je trajala dugo, a pre nekoliko meseci Apollo je odustao od nove fabrike. (Zašto bi gradili novu fabriku kada kupovinom Cooper-a preko fabrike u Kruševcu dobijaju ulaznicu za Evropu).

  Razloge zbog kojih fabriku u Kruševcu očekuje svetla budućnost izneo je generalni direktor Cooper-a u intervjuu datom neposredno pred prodaju kompanije. Prednosti Srbije su jeftina, kvalifikovana radna snaga, kraće vreme dopreme u Evropu, prodaja u regionu i što je najvažnije, ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Pošto sve prednosti rada u Srbiji preuzima Apollo, za očekivati je da će proizvodnja nekih dimenzija guma njihovih brendova (Apollo, Vredestein, Maloya itd.) biti prebačena u Srbiju.

  Investicije velikih svetskih kompanija su poziv i drugima. Možda bi nekom od brzo rastućih azijskih proizvođača guma bilo interesantno da investira u Srbiji? Možda bi u Kruševcu ili Pirotu mogao da se proizvodi ruski Cordiant i prodaje u regionu i Istočnoj Evropi? Ruski gigant Cordiant Assets Limited u čijem sastavu su fabrike guma Jaroslav, Voltair-Prom, Omskšina i Uralšina bi, na primer, mogao naći interesa da proizvodi gume u Srbiji.